İfraz İşlemi Nedir?

Sahip olunan gayrimenkulün bir bölümünün satışını yapmak isteyen kişilerin ifraz işlemini yaptırması gerekir. İfraz (ayırma) işlemi; bir gayrimenkulün parsellere bölünerek tapu kaydına işlenmesi uygulamasıdır. Fakat işlem için bazı koşullar bulunmaktadır.

İfraz işlemi yapılacak arsada irtifak hakkı, şerh veya rehin olmamalıdır. Aynı zamanda afet, heyelan veya taşkın gibi tehlikeli bölgelerinde yer alan ifraz işlemi de yapılamamaktadır. Yola cephesi olmayan arsalar da yine parsellere ayrılamamaktadır.

İfraz İşlemi İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İfraz işlemi yapılacak olan gayrimenkul, belediyenin sorumluluğu altında kalan bölgedeyse belediye encümenine, değilse eğer il idare kuruluna başvuruda bulunmak gerekir. Bu başvurularda ibraz edilmesi gereken belgeler vardır. Bu belgeler de şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yetkili temsilci veya gayrimenkul sahibinin nüfuz cüzdanı ya da pasaportu,
  2. Gerçek kişilerde 1 tane 6x4 ebatlarında vesikalık fotoğraf,
  3. İfraz işlemi eğer tek bir temsilci veya vasi tarafından yapılacaksa vasi kararı, yetki belgesi ya da vekâletname,
  4. Belediye ercümen kararı ya da il idare kurulu kararı,
  5. Gayrimenkulün yer aldığı belediye tarafından düzenlenmiş olan emlak beyan değeri belgesi,
  6. Gayrimenkulün tapusu,
  7. Değişiklik dosyası gerekir. Bu dosya; serbest mühendisler tarafından düzenlenmiş ayrıca uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onanmış, bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişikliğin beyannamesi, kontrol raporu ile eki,
  8. Son olarak gayrimenkul eğer bina nitelikliyse DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) da gereklidir.

Yukarıda belirtilmiş olan belgelerin teslim edilmesinden hemen sonra ifraz işlem ücretinin yatırılması gerekir. İfraz işlem ücreti olarak döner sermaye ve tapu harcı ödenmelidir. Gayrimenkulün yer aldığı belediye tarafından emlak değerinin belirlenmesi sağlanır. Bu değerden az olmayacak şekilde beyan edilmesi gereken satış bedeli üstünden ayrıca tapu harcı da yatırılmalıdır. Tapu harcı bedeli her sene belirlenmekte olan bir oran üstünden hesap edilmektedir. Döner sermaye ücretiyse Döner Sermaye İşletmesi tarafından her yıl belirlenmiş olan tarifeye göre ödenmektedir.

İfraz İşleminin Tamamlanma Süresi Ne Kadardır?

İfraz işlemi, müracaatını takip etmekte olan 30 gün içinde ilgili kurumlar tarafından incelenmekte ve işlemi sonuçlandırmaktadır. İşlem onaylandıktan sonra imar planı 15 gün içinde mutlaka tapu müdürlüğüne teslim edilmelidir. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içinde gerçekleştirmesi zorunludur.


PAYLAŞ:

Benzer Yazılar

Aile Konutu Şerhi Nedir?

Aile kavramı anne babadan ve akabinde doğan çocuklardan oluşmaktadır. Aile konutu da eşler...

Oku

Alınacak Evin Gerçek Değerini Bulmanın Yolları

Bir ev almaya karar verdiyseniz o evin gerçekten eder fiyatta olup olmadığını merak eder v...

Oku

    Yorumlar (0)

    İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yap