Kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracının haklarının yanı sıra sorumluluklarını da belirlemektedir. Kira sözleşmesi imzalamakta olan taraflardan kiracı, evi özenle, titizlikle kullanmayı, ev sahibi ise kiralanan evi kullanmaya elverişli halde teslim edeceğini kabul etmektedir.
Ev kiralandıktan sonra zaman içinde normal kullanımından kaynaklı bazı aksaklıklar, sorunlar, arıza durumları açığa çıkabilir. Kombi ve tesisat sorunu gibi kiracının sebep olmadığı ev içi kusurlar, evin ayıplı hale gelmesi olarak adlandırılabilmektedir.
Ev sahibinin de tabi kiralanan evdeki ayıpların giderilmesi adına bazı sorumlulukları vardır.
Ayıplı Evlerin Temel Özellikleri'ni öğrenmek için linki tıklayabilirsiniz.
Ayıplı Konut Tamir Masrafı Kime Aittir?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 306.maddesine göre; kiracı evde oluşan arızanın uygun bir süre içinde giderilmesi veya benzeri ile değiştirilmesini ev sahibinden istemektedir. Söz konusu belirtilen süre içinde ayıp giderilemezse eğer bu aşamada kiracı gerekli olan tamiratı yaptırabilmektedir.
Aynı kanun maddesine göre; kiracı tamir masrafının kira ücretinden düşülmesini talep edebilir. Aynı zamanda kiracı arıza nedeniyle yaşadığı zararların ücretini de yine ev sahibinden talep edebilmektedir.
Mesela;
Elektrik tesisatında oluşan arıza durumu beyaz eşyaya zarar vermişse eğer kiracı ev sahibinden meydana gelen zarar oranında kira indirimi talep edebilmektedir. Ev sahibi kendi kusuru olmadığını ispat etmediği sürece evin ayıplı hale gelmesinden doğan her tür masrafı karşılamak ile yükümlü olmaktadır.
Mülkün Ayıplı Hale Gelmesi Durumunda Kiracının Sahip Olduğu Haklar
Kiracı, kiralanan mülkün öncesinde değil de sonrasında ayıplı hale gelmesi durumunda, bu gidişatı ev sahibine bildirmek ile yükümlüdür. Gayrimenkulün kullanımını etkilemekte olan arızalar olması halinde ev sahibine bildirimde bulunulmasıyla tamiratın yapılacağı zaman arasında kalan süre için kira ücretinde indirim yapılmasını isteyebilir.
Normalde belirli süreli kira sözleşmesini feshetmek adına kiracının sözleşme bitimine 15 gün kala ev sahibine bildirimde bulunması gerekir. Fakat kiralanan mülkün ayıplı olması durumunda, içinde yaşamaya elverişli değilse ve ev sahibi belirli bir sürede bu ayıbı gidermiyorsa bu aşamada kiracı kira sözleşmesini feshedebilmektedir.
PAYLAŞ:
Yorumlar (0)
İlk yorumu sen yapmak ister misin?