Aile kavramı anne babadan ve akabinde doğan çocuklardan oluşmaktadır. Aile konutu da eşler evli olduğu sürece eşlerin yaşamakta oldukları meskenin adıdır.
Aile Konutu Şerhi Nedir?
Evli ve aynı evde yaşamakta olan eşlerden birinin diğerinin haberi veya izni olmadan konut üzerinde satış veya kiralama gibi işlem yapmasını engellemekte olan düzenlemedir.
Tapuya şerh düşülerek yapılan aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlamakta, hakları korumayı amaçlayan kanuni bir uygulama olmaktadır.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?
Aile konutu şerhi koymak adına eşlerden biri Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmalıdır. İşlemin yapılması adına da gerekli olan bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler aşağıda yazmaktadır.
- Aile konutu şerhi dilekçesi,
- Evlilik cüzdanı,
- Vukuatlı nüfus kaydı örneği,
- Başvuran kişiye ait T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı,
- Meskenin aile konutu olduğunu göstermekte olan, muhtarlıktan alınması gereken belgedir.
Bu belgeler ile Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidilerek aile konutu şerhi için başvuru yapılabilir.
Aile Konutu Şerhi Olan Konut Kiralanır mı?
Aile konutu olan bir ev hem kiralanabilir hem satılabilir hem de kiralıksa eğer sözleşme feshedilebilir. Fakat 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 194.maddesine göre tüm bu işlemlerin yapılması adına eşlerin ikisinin de açık rıza göstermesi şarttır. Eşlerden biri haklı bir sebep göstermeksizin rıza vermezse izin alamayan eş hakimin müdahalesine başvurabilmektedir.
Evde kiracı olarak oturan eşlerden kira sözleşmesinde taraf olmayan eş, ev sahibine bildirimde bulunmalıdır. Bildirimde bulunmasıyla kira sözleşmesinin tarafı olmaktadır. Sözleşmeden doğmakta olan hak ve sorumluluklara da tabi ortak olmuş olur.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Feshedilmektedir?
Aile konutu şerhini iptal etmek adına mahkemeye başvurmak gerekir. Aile konutu şerhinin feshedilebildiği durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Boşanma durumunda hakim tarafından şerhin iptali kararı verilir. Bu aşamada aile konutu şerhinin şartları yerine yasal mal rejimi uygulanmaktadır.
- Evlilik iptal olursa bu durumda gayrimenkulün maliki eşin talebi ile feshedilebilir.
- Eşlerden biri ölürse eğer feshedilebilir.
- Gayrimenkulün sahibi olmayan eş şerh koydurmuş ise, yine malik olmayan eşin isteği ile feshedilebilir.
- Malik olan eşin başvurusu ile şerh düşerse, malik olmayan eşin kabulü veya talebi olursa aile konutu şerhi feshedilebilmektedir.
PAYLAŞ:
Yorumlar (0)
İlk yorumu sen yapmak ister misin?