Bir ev almaya karar verdiyseniz o evin gerçekten eder fiyatta olup olmadığını merak eder ve araştırmaya başlarsınız. Ancak bu araştırmada hangi yollara başvuracağınızı veya nasıl bir hesaplama yapacağınızı bilemezsiniz. Sizler için bu konuyu araştırdık ve makalemizde paylaşıyoruz.
Alınacak Evin Gerçek Değerini Bulmanın Yolları
Satın alacağınız eve fazladan para yatırmamak için 2 farklı yöntem aktaracağız. Bu şekilde hesaplama-kıyaslama yaparak evin gerçek fiyatını öğrenebilirsiniz.
- Aylık Kira Ücretine Göre Hesaplama
Bu en basit ve en gerçek hesaplama yöntemidir. Düşünecek olursak eğer bir varlığın ücreti, o varlığın ilerleyen dönemlerde sahibine kazandıracağı ücretin günümüzdeki değeri olarak hesaplanmaktadır. Evin kira ücreti sahibine kazandırdığı para olarak ele alınırsa, gelecek dönemlerde alınacak toplam kira ücreti belirli çarpanlar kullanarak evin değerini belirleyen en önemli faktör olur. Kısacası kirası düşük olan evin değeri düşük, kirası yüksek olan evin değeri yüksek olmaktadır.
Ülkemiz genelinde ev değerinin ortalaması 214 aylık kira ücreti olarak hesaplanmaktadır. Ancak bu durum İstanbul’da 212 aydır. Bu rakamların ifade etmek istediği konu ise şudur: alınacak evi yatırım amaçlı görüyorsanız yatırılan paranın size geri dönmesi süresi ortalama 18 yıl kadardır. Ancak yüksek enflasyonlu bir ülkede olduğumuzdan arada kira artışı da olur. Yalnız kira artışının bu hesaplama yönteminde bir etkisi yoktur.
Burada önemli olan yüksek değerli evlerde çarpanların artıyor olması yani yatırımın geri dönüş süresinin de uzamasıdır. Bu değer özellikle de milyonları buluyor ise kira çarpanları 30 hatta 40 seneye kadar da çıkabilmektedir.
Genel itibari ile kabul edilen süreler; iş yerleri için 14-16 sene oluyorken evler için 17-20 sene kadardır. Bu durumda ise yaklaşık 214 aylık kira ücretinin evin fiyatını verdiği kabul görülür.
Örneğin; almak istenen evin kirası 1.400 TL
-
- x 214 = 299.600 TL evin değeridir.
Tabi evi aldıktan sonra evin değeri de artabilmektedir. Bu da ekstra bir konudur.
- Aynı Konumdaki Evler ile Kıyaslama
Ev alırken en çok tercih edilen yöntem olsa da tek başına yeterliliği yoktur. Özellikle de evin konumu fiyatı belirlemekte olan faktörlerin başında gelmektedir. Yalnızca ilçe değil aynı zamanda mahalle, evin bulunduğu sokak bile bu aşamada önemlidir. Almak istenen ev ile aynı ya da benzer konumlarsa olan diğer satılık evlerin ücretlerini emlak sitelerinden araştırarak kıyaslama yapabilirsiniz. Bu yöntem ile evin muadillerinin ortalama fiyatını da bulmuş olursunuz. Ancak burada önemli olan şey kıyaslanan evler ile almak istenen evin çok yakın özelliklerde olmasıdır.
Konutlara değer katmakta olan birçok ev özelliği bulunmaktadır. Kıyaslama sırasında da bu özellikleri kontrol etmek gerekir.
Konutlara Ekstra Değer Katan Bazı Özellikler
- Merkezi konumda olması veya yakın olması,
- Ulaşımın kolay olması,
- Binanın yeni olması,
- Dairenin güney cephede olup ışık alması,
- Dairenin ön cephelerde olması,
- Dairenin çatı, zemin kat veya bodrum katta olmaması,
- Bina içinde asansör olması,
- Dairenin büyük ve kullanışlı olması,
- Binanın önünün açık veya manzara görüyor olması,
- Spor salonu veya sosyal tesis vb. ortak kullanım alanlarına sahip olması,
- Dairede rutubet gibi durumların olmaması,
- Çevrede okul, hastane gibi önemli yerlerin olması gibi durumlardır.
Tabi kullanıcı isteğine bağlı ebeveyn banyo, balkon olma şartı gibi durumlar da yine evin değerini yükseltebilmektedir.
Karşılaştırma yaparken kullanmanız gereken en önemli yöntem benzer konum ve özelliklere sahip olan dairenin birim m² fiyatını hesaplamaktır. Bu şekilde farklı büyüklükte olan evleri de birbiri ile kıyaslayabilir, karşılaştırma yapabilirsiniz.
Mesela; size 300.000 TL denilen evin büyüklüğü 100 m². Bu dairenin birim m² fiyatını şu şekilde hesaplayabilirsiniz.
300.000 TL / 100 m² = 3.000 TL/m² dairenin birim fiyatıdır.
Benzer özelliklere sahip 150 m² büyüklüğünde bir ev daha olduğunu varsayalım, bu durumda;
3.000 TL/m² x 150 m² = 450.000 TL o evin değeridir.
Satın alacağınız evlerin değerini belirttiğimiz iki ayrı yöntem ile bulabilirsiniz.
PAYLAŞ:
Yorumlar (0)
İlk yorumu sen yapmak ister misin?