Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Ev sahibi olmak herkesin hayalidir. Bu hayaliniz gerçek olsun istiyor ancak bir birikiminiz bulunmuyorsa bu aşamada hayallerinizi gerçekleştirmek adına kredi çekebilirsiniz.

Öncelere bakıldığında bankalar tüm kredi taleplerine ihtiyaç kredisi doğrultusunda cevap verirken, yürürlüğe giren konut kredisi sistemi (Mortgage) ile ev almak isteyenler için kredi almak çok daha kolay hale gelmiştir.

Konut Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli? başlığı altında sunulan bilgileri inceleyerek ön bilgi alabilirsiniz.

Konut Kredisi Çekmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Günümüze bakacak olursak eğer ev almak isteyen hemen herkes, konut kredisi çekerek kira ödermiş gibi ev sahibi olabilmektedir. Tabi bu durumda bankaların belirli şartları vardır. Bu şartlar da bankalara göre değişmektedir. Kredi başvurunuzun onay verilme şansını artırmak için bazı bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu bilgiler aşağıda yer almaktadır.

  1. Öncelikle kredi notunuzu öğrenmeniz gerekir. Bankalar için her daim kredi notu önemlidir. Kredi notunuz banka için yeterli olmazsa konut kredisi alma seçeneğiniz son bulur.
  2. Konut kredisi faizleri ile maliyet oranlarını karşılaştırın. Bu durum bankadan bankaya göre değişmektedir. Bu konuda uygulanabilecek birçok yöntem mevcuttur.
  3. Konut kredisi çekmek için kredi tutarının, ev ücretinin en fazla %80’i olacak şekilde verileceğini bilmelisiniz. Örnek vermek gerekirse 100.000 TL’lik bir konut için maksimum 80.000 TL kredi çekme seçeneğiniz olacaktır. Bankaların bazıları, geri kalan tutarı gereksinim kredilerinden tahsis edebilir ve size bu konuda bir teklif sunabilir. Konutu alacağınız projenin eksik kısmı tamamlayacak kredi kampanyası da olabilir.
  4. Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek adına satın almak istediğiniz konutun mutlaka kat mülkiyeti veya irtifakı tapusunun bulunması gerekmektedir.
  5. Kredi miktarı, gelir seviyesine ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenir. Evin değeri fazla olursa bu durum yeterli kredinin çıkmamasına sebep olabilir.

Peşinatsız Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konut kredisi evin genel olarak tüm değerini karşılamamaktadır. Bu yüzden ev alacakların bir miktar kadar peşinatının olması gerekmektedir. Tapu işlemleri esnasında tapu harcı gibi giderler de vardır. Bu tür giderleri karşılamak adına da aşağıda sunacağımız yöntemleri incelemenizi öneririz.

  • Peşinat için ihtiyaç kredisi çekmek,
  • İpotek göstererek kredi kullanmak,
  • Projelerin varsa eğer peşinat kampanyalarını araştırmak…

Ev kredisi kullanımından sonra peşinat kısmını tamamlamak adına ihtiyaç kredisi kullanacaksanız eğer; bunu konut kredisi çekeceğiniz esnada bankayla görüşmelisiniz.

İpotek gösterip kredi kullanmak adına kişinin gayrimenkule sahip olması gerekir. Banka mülkü ipotekleyerek size istediğiniz kredi miktarını verebilmektedir. Bu sayede gerekli para taksitler halinde geri ödenmek üzere bankadan tedarik edilebilmektedir.

İncelendiğinde özellikle de toplu konut projelerinde çoğu zaman peşinat kampanyaları yapılabilmektedir. Bu kampanyaları takip edebilir, peşinat kısmı hakkında proje sahibi ile anlaşabilirsiniz.

Konut Kredisi İşlemleri Nelerdir?

Konut kredi işlemleri genellikle basit işlemlerdir. Bankaya gitmeden önce kredi uygunluğunun test edilmesi için online başvuru yapmak gerekir. Bankalar online yapılan başvuruları hızlıca değerlendirmektedir. Olur da başvuru onaylanırsa, başvurulan kredi şekline göre para hesaba direkt de aktarılabilir, bankalar ihtiyaç sahiplerini doğrudan şubeye de davet edebilir.

Konut Kredisi Çekmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  1. Nüfus cüzdanı,
  2. İkametgah,
  3. Gelir belgesi.

Tabi bazı bankalar bu belgeler dışında harici ek belgeler de isteyebilmektedir. Bu konuda kesin ve detaylı bilgiye ulaşmak için hangi bankadan kredi çekmek istiyorsanız en yakın şubeye gidebilir veya doğrudan şubeye gitmeden banka ile iletişime geçebilirsiniz.


PAYLAŞ:

Benzer Yazılar

Aile Konutu Şerhi Nedir?

Aile kavramı anne babadan ve akabinde doğan çocuklardan oluşmaktadır. Aile konutu da eşler...

Oku

Alınacak Evin Gerçek Değerini Bulmanın Yolları

Bir ev almaya karar verdiyseniz o evin gerçekten eder fiyatta olup olmadığını merak eder v...

Oku

    Yorumlar (0)

    İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yap