Noterde vekalet verilerek bir kişi adına başkası tarafından resmi olarak işlem gerçekleştirebilmektir. Vekaletname bu anlamda birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlar. Vekaletname aynı zamanda gayrimenkul alım-satım veya kiralama işlemin de uygulanabilmektedir. Tapu işlemlerinin bir başkası tarafından yapılması adına verilen vekalet “tapu vekaleti” olarak adlandırılmaktadır.
Gayrimenkulü alan, satan veya kiralayan taraflardan her biri vekaletname işe işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda vekaletnamede tevkil yetki ibaresine de yer verilmektedir. Yalnız bu durumda vekil atanan şahıs başka kişileri de vekil tayin edebilmektedir. Fakat aynı kişi her iki taraf için de vekil olamamakta, vekil gösterilememektedir.
Tapu Vekaleti İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Tapu vekaleti noter tarafından verilmektedir. Tapu vekaletinin hazırlanması adına noterde ibraz edilmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri kişilere göre şu şekilde açıklayabiliriz:
Gerçek Şahıslarda;
- Tapu vekaleti verecek olan kişinin T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı veya pasaport,
- Son 6 ay içinde çekişmiş olan 2 tane vesikalık fotoğraf.
Tüzel Şahıslarda;
- Yetkili kişiye ait imza sirküleri,
- Nüfus cüzdanı,
- Yetkili kişinin talimatlarını içermekte olan imzalı belge.
Tapu vekaleti yurt dışında kullanılacaksa eğer bu aşamada vekaletnamenin ilgili ülkenin diline yeminli olan tercüman tarafından çevrilmesi gerekmektedir.
Tapu Vekaleti Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Noterde tapu vekaleti düzenlenirken mutlaka “gayrimenkul satışı” veya “gayrimenkul kiralaması” olarak belirtilmelidir. Hangi işlem için vekalet verildiği ayrıntılı ve net olacak şekilde belirtilirse Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlemi daha kolay yapacaktır. Aksi durumda işlem yapılamamaktadır.
Ayrıca vekaletnamenin sınırlarının belirlenmesi de gerekir. Mesela; tapu devrinin yapılacağı gayrimenkule ait ada, parsel veya açık adres bilgilerinin vekaletnamede yer alması gerekir.
Tapu vekaletinde süre belirtilmezse eğer vekaletnamenin belirli bir sona erme süresi bulunmamaktadır. Yetkisi devam etmekte olan vekaletnameler, belirtilmiş olan yetki sınırları içinde başka bir işlem için de yeniden kullanılabilmektedir.
Noterde vekaletname verilirken örneğin; “Vekaletname 6 ay süre için geçerlidir” gibi bir süre tanımlaması, sınırlaması yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Olur da vekaletnamede sona erme süresi belirtilmemişse bu durumda vekaletnameyi sonlandırmak için tapu dairesine ya da notere başvurmak azil işlemi gerçekleştirmek gerekir. Azil işlemi gerçekleştirilince vekil olarak atanan şahıs hiçbir işlem yapamamaktadır. Kısmi azil seçeneğiyle de belirlenmiş olan işlemleri gerçekleştirme yetkisi sonlandırılmış olur.
Tapu Vekaleti Ücreti Ne Kadardır?
Bu durum verilecek olan vekaletin kapsamına bağlı olarak ayrıca verileceği seneye bağlı olarak değişmektedir. Konu hakkında bilgi almak isteyenler işlemin yapılacağı noterden güncel fiyat bilgisine kolayca ulaşabilmektedir.
PAYLAŞ:
Yorumlar (0)
İlk yorumu sen yapmak ister misin?