Ev sahipleri evlerini istediği zaman istediğine kiraya verebilmektedir. Mevcut bir kiracı varken sözleşme bitmeden başka birine evi kiralamak elbette ki doğru değildir. Ancak sözleşme bitiminde isterse kiracıyı evden çıkararak dairesini başka birine verebilir.
Bedelsiz Kiralama Nedir?
Ev sahibi herhangi bir kira ücreti istemeden akrabasına, bir çocuğa veya tanıdıklarına mülklerini kiralama hakkında sahiptir. Kira ücreti alınmadan yapılan bu tür kiralama işlemine “bedelsiz kiralama” denmektedir. Bedelsiz kiralama için de yine ücretli kiralamalarda olduğu gibi kira sözleşmesi imzalanmaktadır.
Bedelsiz Kiralamanın Özellikleri
Kira sözleşmesinde kira ücreti ile kiralama süresi gibi tarafların maddi açıdan sorumluluklarının belirtilmiş olduğu birçok bilgi bulunmaktadır. Bu sözleşmede belirtilen kiralama ücreti üzerinden ev sahibinin vergi ödemesi gerekir. Fakat aile içi kira sözleşmesi yapılırsa eğer ev sahibi gelir vergisi ödemekle yükümlü sayılmaz. Anne, çocuk, torun, dede, nine, baba, kardeşlere herhangi bir kira talep etmeden, bedelsiz olarak ev kiralanabilir. Bu kiralama gelir vergisine tabi tutulmamaktadır. Kira Gelir Vergisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için linki tıklayabilirsiniz.
Bedelsiz Kiralamanın Şartları Nelerdir?
193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 73.maddesine göre vergi beyanı edilmesini gerektirmeyen, bedelsiz olarak geçen kiralama yalnızca çocuk, torun, anne, baba, nine, dede ve kardeşlere yapılabilmektedir. Kanunda belirtilmiş olan bu yakınlar dışında tanıdık veya farklı akrabalara bedelsiz kiralama yapılamamaktadır.
Dede, nine, torun, çocuk, anne, baba ya da kardeşlerden birine ikamet etmesi adına yalnızca bir tane bedelsiz kiralama yapılabilmektedir. Mesela ev sahibi evini kendi çocuğuna bedelsiz kiraladı ise kanun maddesinde belirtilmiş olan diğer yakınlarına başka bir bedelsiz kiralama işlemi yapamaz. Yani diğer dairelerini belirtilen yakınlık dışındakilere kiralamalıdır. Eğer diğer ev veya evlerini aynı çocuğu veya diğer yakınları kullanırsa emsal kira ücreti üzerinden gelir vergisi ödemek durumundadır.
Kira Gelir Vergisi Hangi Durumlarda Ödenmelidir?
Ev sahibi arkadaşına veya belirtilen yakınlık dışındaki akrabalarına bedelsiz kiralama yaparsa eğer vergi ödemek durumunda kalır. Bu kanuna göre zorunlu bir durumdur. Ödenmesi gereken gelir vergisi emsal kira ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Emsal kira ücreti de bir mülkün beyan edilen en düşük kira tutarı kadar olanıdır.
PAYLAŞ:
Yorumlar (0)
İlk yorumu sen yapmak ister misin?